Φοιτητές

Πληροφορίες για Φοιτητές

Βρείτε την Πρακτική Άσκηση που σας ταιριάζει

Γενικές Πληροφορίες

Η IAESTE σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε την πρακτική σας στο εξωτερικό και παράλληλα να ταξιδέψετε και να ζήσετε σε μια χώρα της αρεσκείας σας. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες θέσεων: AC, COBE και οι FCFS που μπορείτε να διεκδικήσετε.

Τι είναι οι AC θέσεις;

Οι ΑC είναι θέσεις κλειστού ανταγωνισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για θέσεις που έχει κατορθώσει επιτυχώς να ανταλλάξει η χώρα μας στο Διεθνές Συνέδριο της IAESTE με κάποια άλλη χώρα-μέλος. Η ανταλλαγή αυτών των θέσεων στηρίζεται αποκλειστικά στην αρχή της αμοιβαιότητας και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε θέση που δίνουμε σε μια χώρα-μέλος θα εξασφαλίσουμε αντίστοιχα μια θέση για ένα δικό μας φοιτητή/τρια.

Τι είναι οι COBE θέσεις (Continuous Online Based Exchange);

Πρόκειται για θέσεις ανοιχτού ανταγωνισμού. Η κάθε χώρα μέλος έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει COBE θέσεις για τις οποίες μπορεί να λάβει εως μια υποψηφιότητα από όποια χώρα το επιθυμεί. Κατ’ επέκταση όταν παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εν λόγω θέση (που η ίδια χώρα που έχει ανεβάσει τη θέση το καθορίζει) προωθεί όλες τις υποψηφιότητες στον εργοδότη της ο οποίος μετά από τον ενδελεχή έλεγχο όλων των υποψηφίων καθώς και τη διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων αποφασίζει ποιος υποψήφιος ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της πρακτικής που προσφέρει.

Τι είναι οι θέσεις FCFS (First Come, First Served);

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από την ίδια την ονομασία των θέσεων πρόκειται για θέσεις ανοιχτού ανταγωνισμού για τις οποίες ο πρώτος φοιτητής/τρια που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και φυσικά θα πληρεί και τις προϋποθέσεις της θέσης την παίρνει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία αυτών των θέσεων έχει πολύ περιορισμένη προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Τι είναι οι εξ αποστάσεως θέσεις (Remote Internships);

Οι εξ αποστάσεως θέσεις πρακτικής προσφέρουν πρακτικά την ίδια δυνατότητα πρακτικής, χωρίς να απαιτείται από το φοιτητή/τρια η δια ζώσης παρουσία του/της. Και για αυτές τις θέσεις που στην πλειονότητα τους είναι θέσεις ανοιχτού ανταγωνισμού ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα και διεκδίκησης θέσης πρακτικής

Περίπου στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτήσεων και διαρκεί έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα θα πρέπει να κατεβάσετε το έντυπο της αίτησης, να το συμπληρώσετε και να το στείλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (iaeste@central.ntua.gr).

To έντυπο της αίτησης θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να συνοδεύεται από μια πρόσφατη αναλυτική σας βαθμολογία και να σταλεί εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Η σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αναρτάται τόσο στον ιστότοπο μας, όσο και στους ιστότοπους όλων των Σχολών του Ιδρύματος.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων θα σταλεί σε όλους τους φοιτητές που έκαναν αίτηση η κατάταξη τους ανά Σχολή καθώς και αναλυτικές οδηγίες εγγραφής τους στη Διεθνή Πλατφόρμα της ΙΑΕSTE. Η κατάταξη γίνεται βάση ενός αλγορίθμου που στηρίζεται σε καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αλγόριθμο ανατρέξτε στις Συχνές Ερωτήσεις.

Ένα γενικό οδηγό για τη Διεθνή Πλατφόρμα της ΙΑΕSTE θα βρείτε εδώ.

Εκτός από το email με την σειρά κατάταξης και τις οδηγίες εγγραφής σας στην πλατφόρμα θα λάβετε την ίδια περίοδο και ένα δεύτερο email με αναλυτικές οδηγίες προετοιμασίας του φακέλου της υποψηφιότητάς σας, σε περίπτωση που εξασφαλίσετε κάποια θέση πρακτικής άσκησης.

Υποβολές Αιτήσεων

Αν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής, έχετε το νου σας για το πότε θα ανοίξει το “Πρόγραμμα Ανταλλαγών” για νέες υποβολές αιτήσεων.

Ανοιχτες Προσφορες