Διονυσία Κουράνου


Τον Αύγουστο του 2022, ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU), στο Τροντχάιμ και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Εκεί, απασχολήθηκα ως Βοηθός Ερευνητής Μηχανικός για το SUBPRO, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας πάνω στην υποθαλάσσια παραγωγή και επεξεργασία πετρελαίου. Η έρευνα διεξήχθη στο εργαστήριο Ugelstad του τομέα Ρευστομηχανικής σε μικροκλίμακα (Microfluidics), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Gisle Øye και της υποψήφιας διδάκτορα Martina Piccioli. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου είχα την ευκαιρία να διευρύνω τις γνώσεις μου στη Μηχανική πετρελαίου και καυσίμων και στη Ρευστομηχανική σε μικροκλίμακα. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να εργαστώ ανάμεσα σε επαγγελματίες ερευνητές και πραγματικά, απόλαυσα κάθε στιγμή με όλη την ομάδα του SUBPRO, κατά τη διάρκεια των ποικίλων εκδηλώσεων, φόρουμ και σεμιναρίων που διοργάνωσαν. Είμαι πολύ χαρούμενη που εργάστηκα σε ένα τόσο διακεκριμένο πανεπιστήμιο, μαζί με τόσο υπέροχους ανθρώπους και πιστεύω ότι αυτή η πρακτική ήταν ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι στην επαγγελματική μου πορεία και καριέρα.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, νοίκιαζα δωμάτιο σε ένα σπίτι που άνηκε σε ένα ζευγάρι, όπως έκανε και η άλλη συγκάτοικος μου, με την οποία μοιραζόμασταν εξίσου ένα μπάνιο. Ήταν όλοι τους πραγματικά καλοί, βοηθητικοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι και είμαι πολύ χαρούμενη που έτυχε να είναι αυτοί οι συγκάτοικοί μου. Καθ’ όλη την παραμονή μου στην Νορβηγία ήθελα πραγματικά να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τη χώρα, οπότε ταξίδεψα πολύ, επισκέφτηκα πολλά αξιοθέατα και έλαβα μέρος σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες και διαμονή σε παραδοσιακά cabins μέσα στα όμορφα βουνά. Ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να καταφέρω να επισκεφτώ το Όσλο, το Μπέργκεν, το Ρόρος, το Σβόλμπαρντ και δύο νησιά, τη Χίτρα και την Φρόγια. Σίγουρα ερωτεύτηκα παράφορα την Νορβηγία∙ τον κόσμο, την κουλτούρα, την ιστορία και τα εκπληκτικά φυσικά τοπία της.

H πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος της IAESTE ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να δοκιμάσω τον εαυτό και τα όριά μου, να αναπτύξω της εργασιακές μου δεξιότητες και να διευρύνω τους ορίζοντές μου, γενικότερα. Καθώς εργαζόμουν σε ένα «πολυεθνικό» εργασιακό περιβάλλον, συνειδητοποίησα ότι ανεξαρτήτως της καταγωγής, ανεξαρτήτως της κουλτούρας ή της γλώσσας που μιλάνε οι άνθρωποι, το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν όλοι συνεργάζονται και επικοινωνούν δίχως προκατάληψη, είναι το καλύτερο που μπορεί να προκύψει και είναι αδιαμφισβήτητα υπέροχο. Αυτό που πιστεύω ότι λάτρεψα περισσότερο από την συνολική εμπειρία ήταν το ότι γνώρισα πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και έμαθα πολλά από αυτούς, αλλά το πιο σημαντικό που έμαθα ήταν πως να είμαι και πάλι «ανοιχτή στον κόσμο».

 

Προηγουμενο
Επόμενο