Μαρία Σοφία Αποστόλου


Ονομάζομαι Αποστόλου Μαρία Σοφία και σπουδάζω στην σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στην Αθήνα. Κατά την πρακτική μου, είχα την υπέροχη ευκαιρία να ξεκινήσω το ταξίδι μου στην Πολωνία. Στην παραμονή μου στην Πολωνία, εργάστηκα σε ένα εργαστήριο του τμήματος Χημικής Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Κρακοβίας. Αυτό το εξειδικευμένο εργαστήριο επικεντρώνονταν στη σύνθεση αφρών πολυουρεθάνης και στην ανάλυση των ιδιοτήτων τους. Συγκεκριμένα, η πρακτική μου αφορούσε την σύνθεση αφρών πολυουρεθάνης, καθορισμένων πυκνοτήτων, που αποτελούνταν από πετροχημικές πρώτες ύλες (πολυόλη) και άλλα συστατικά. Επιπλέον, συμμετείχα στην προσπάθεια παραγωγής αφρών με ίδιες πυκνότητες, χρησιμοποιώντας πολυόλη που προέρχεται από σπόρους κανόλης. Έπειτα, αφού συνθέσαμε τους αφρούς, διενεργήσαμε τεστ σύμφωνα με καθορισμένα πρωτόκολλα για να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά τους. Ένα επιπλέον σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου περιλάμβανε την γλυκολυτική επεξεργασία των αφρών, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, για την παραγωγή μιας νέας πολυόλης που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων αφρών.   

Το περιβάλλον στο εργαστήριο ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο προς τους φοιτητές, προσφέροντάς τους ευκαιρίες για βαθύτερη κατανόηση της τεχνολογίας των πολυμερών. Αυτή η συνεργατική ατμόσφαιρα, υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντος μου, με εξόπλισε όχι μόνο με πολύτιμες γνώσεις εργαστηρίου, αλλά μου ανέπτυξε επίσης ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης.

Εκτός του περιβάλλοντος του εργαστηρίου, η εμπειρία μου ήταν μια συναρπαστικό μάθημα ζωής που δεν θα άλλαζα με τίποτα. Σε αυτό το νέο μέρος, έκανα φίλους από όλο τον κόσμο, πράγμα που με βοήθησε να διευρύνω την κατανόηση μου και να αναπτυχθώ ως άνθρωπος. Κάθε μέρα ήταν μια ευκαιρία να εξερευνήσω και να ανακαλύψω την αληθινή ομορφιά της Πολωνίας, μέσω των καταπληκτικών τοπίων της, κάνοντας δραστηριότητες όπως μία κρουαζιέρα στο ποτάμι ή μια επίσκεψη σε ένα υπόγειο αλατωρυχείο. Ήταν μια συνήθειά μου, όταν τελείωνα την δουλειά, να τρώω δίπλα στο ποτάμι και να κοιτάζω το κάστρο απέναντί μου! Επίσης, η ομάδα του εργαστηρίου είχε την καλοσύνη να οργανώσει μια εκδρομή σε μια εργοστασιακή μονάδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στην Nowa Huta, όπου εξερευνήσαμε ένα υπόγειο καταφύγιο και μάθαμε για την ιστορία της εποχής. Αυτή η εμπειρία στην Πολωνία με βοήθησε να μάθω πολλά για διάφορους πολιτισμούς, όπως τις γλώσσες, τα φαγητά και τις παραδόσεις τους. Με βοήθησε να γίνω μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, μέσω της αντιμετώπισης προκλήσεων αλλά και με ενθουσίασε για την καριέρα μου, τα ταξίδια και την δημιουργία νέων φίλων! Καθώς σκέφτομαι αυτήν την εμπειρία, γνωρίζω με βεβαιότητα ότι θα τα έκανα όλα ξανά.

Προηγουμενο